Education Information
2008 - 2015
2008 - 2015Doctorate
Ege University, Faculty Of Agriculture, Süt Teknolojisi Bölümü, Turkey
2005 - 2008
2005 - 2008Postgraduate
Afyon Kocatepe University, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Turkey
2000 - 2004
2000 - 2004Undergraduate
Akdeniz University, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Turkey
Dissertations
2015
2015Doctorate
Mihaliç Peyniri Üretiminde Farklı Starter Kültür Kombinasyonları Kullanımı Üzerine Bir Araştırma
Ege Üniversitesi, Faculty of Agriculture, Süt Teknolojisi Bölümü
Foreign Languages
C1 Advanced
C1 AdvancedEnglish
Certificates, Courses and Trainings
2016
2016GC Gas Chromatography
Other
ETC Danışmanlık
2013
2013Temel İlk Yardım Uygulaması Eğitimi
Occupational Health and Safety
Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği
Research Areas
Food Engineering, Food Science, Food Microbiology, Food Technology, Processing Diary And Related Products, Engineering and Technology
Academic Titles / Tasks
2015 - Continues
2015 - ContinuesResearch Assistant PhD
Ege University, Faculty Of Agriculture, Süt Teknolojisi Bölümü
2012 - 2015
2012 - 2015Research Assistant
Ege University, Faculty Of Agriculture, Süt Teknolojisi Bölümü
Managerial Experience
Courses
Articles Published in Journals That Entered SCI, SSCI and AHCI Indexes
2019
2019The effect of using different starter culture combinations on ripening parameters, microbiological and sensory properties of Mihalic cheese
Özer E. , Kesenkaş H.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE, vol.56, pp.1202-1211, 2019 (Journal Indexed in SCI)
2018
2018Influence of fortification with inulin and Hi-maize on textural and sensory properties of set-type probiotic yoghurt
ÜNAL G. , ÖZER E.
MLJEKARSTVO, vol.68, no.3, pp.192-200, 2018 (Journal Indexed in SCI)
2018
2018Enrichment of probiotic ice cream with different dietary fibers: Structural characteristics and culture viability
Akalin A. S. , Kesenkas H. , Dinkci N. , Unal G. , Ozer E. , Kinik O.
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE, vol.101, no.1, pp.37-46, 2018 (Journal Indexed in SCI)
2017
2017THE EFFECT OF USING DIFFERENT STARTER CULTURE COMBINATIONS ON ORGANIC AND FATTY ACID COMPOSITIONS OF MIHALIC CHEESE
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
ACTA ALIMENTARIA, vol.46, no.4, pp.492-500, 2017 (Journal Indexed in SCI)
2017
2017Physicochemical and Sensory Characteristics of Winter Yoghurt Produced from Mixtures of Cow's and Goat's Milk
Kesenkaş H. , Karagözlü C. , Yerlıkaya O. , Ozer E. , Akpinar A., Akbulut N.
TARIM BILIMLERI DERGISI-JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES, vol.23, pp.53-62, 2017 (Journal Indexed in SCI)
2014
2014Production of probiotic fresh white cheese using co-culture with Streptococcus thermophilus
YERLİKAYA O. , ÖZER E.
FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, vol.34, no.3, pp.471-477, 2014 (Journal Indexed in SCI)
2013
2013A functional milk beverage: Kefir
KESENKAŞ H. , YERLIKAYA O. , OZER E.
AGRO FOOD INDUSTRY HI-TECH, vol.24, no.6, pp.53-55, 2013 (Journal Indexed in SCI)
Articles Published in Other Journals
2018
2018Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayısı ve Malondialdehit Miktarı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi
Kesenkaş H. , Kınık Ö. , Yerlıkaya O. , Özer E.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.55, no.4, 2018 (National Refreed University Journal)
2018
2018Helicobacter pylori Enfeksiyonunda Probiyotiklerin Rolü
AKDENİZ V. , ÖZER E. , AKALIN A. S.
Gıda (The Journal of Food), vol.46, no.3, pp.298-310, 2018 (Other Refereed National Journals)
2017
2017Influence of Fortification with Inulin and Hi-maize on Acidity and Viability of Starter Culture in Probiotic Yoghurt
ÜNAL G. , ÖZER E.
Journal of Agriculture Faculty of Ege University, vol.54, pp.267-273, 2017 (Other Refereed National Journals)
2017
2017Somatik Hücreler ve Endojen Enzimlerinin Süt Teknolojisindeki Önemi
Ozer E. , Ünal G. , Kesenkaş H. , Akalın A. S.
Gıda, vol.42, pp.763-772, 2017 (Other Refereed National Journals)
2015
2015Süt İşletmelerinde Hava Kalitesi ve Önemi
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
Akademik Gıda, vol.13, pp.89-93, 2015 (Refereed Journals of Other Institutions)
2014
2014Süt Endüstrisinde Su Kalitesi ve Önemi
ÖZER E. , KESENKAŞ H. , KINIK Ö.
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi, vol.14, pp.36-41, 2014 (Other Refereed National Journals)
2014
2014Propiyonik Asit Bakterilerinin Probiyotik Özellikleri
ÖZER E. , YERLIKAYA O. , KESENKAŞ H.
Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, vol.9, pp.54-62, 2014 (Other Refereed National Journals)
2012
2012Propiyonik Asit Bakterilerinin İzolasyonu ve Tanımlanması
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
Akademik Gıda, vol.10, pp.92-96, 2012 (Refereed Journals of Other Institutions)
2012
2012Koyun ve Keçi Sütlerindeki Somatik Hücre Sayısının Süt Verimi ve Bileşimine Etkisi
AÇU M., ÖZER E. , YERLIKAYA O. , KESENKAŞ H. , KINIK Ö.
Süt Dünyası, vol.39, pp.58-61, 2012 (National Non-Refereed Journal)
2012
2012Probiyotik Taşıyıcısı Olarak Dondurma, Süt Dünyası
ÖZER E. , AÇU M., KESENKAŞ H.
Süt Dünyası, vol.39, pp.52-54, 2012 (National Non-Refereed Journal)
2012
2012UHT Sütlerde Aseptik Ambalajlama
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
Süt Dünyası, vol.36, pp.54-58, 2012 (National Non-Refereed Journal)
2012
2012Çiğ Sütte Antibiyotik Kalıntısı ve Önemi
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
Süt Dünyası, vol.37, pp.64-65, 2012 (National Non-Refereed Journal)
2011
2011Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksinler
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
Süt Dünyası, vol.35, pp.59-61, 2011 (National Non-Refereed Journal)
Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings
2021
2021INFLUENCE of WHEY PROTEIN CONCENTRATE and Bifidobacterium lactis ADDITION ON MICROBIOLOGICAL and SENSORY PROPERTIES of KEFİR
Özer E. , Dinkçi N. , Ünal G. , Akalın A. S.
3rd INTERNATIONAL CONFERENCE on FOOD, AGRICULTURE and VETERINARY, İzmir, Turkey, 19 - 20 June 2021, pp.270-272
2018
2018Effect of Whey Protein Concentrate Addition on Some Properties of Fermented Milk
ÖZER E. , ÜNAL G.
29th International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry, İzmir, Turkey, 26 September 2018, pp.20
2018
2018Iodine in Milk and Dairy Products and its Relationship with Public Health
ÜNAL G. , ÖZER E.
29th International Scientific-Expert Conference of Agriculture and Food Industry, İzmir, Turkey, 26 September 2018, pp.20
2018
2018The Effect of Hazelnut Skin on Microbiological Properties of Functional Yoghurt
Aktaş M., ÖZER E. , DİNKÇİ N.
12th Baltic Conference on Food Science and Technology, Kaunas, Lithuania, 17 May 2018, pp.75
2018
2018Antistaling effcets of natural plant extracts used in breadmaking
Özer E. , Kumlay A. M.
1st International Agricultural Science Congress, Van, Turkey, 9 - 12 May 2018, pp.328
2018
2018Influence of fortification with inulin and hi-maize on textural and sensory properties of set type probiotic yoghurt
Özer E. , Ünal G.
1st International GAP Agriculture and Livestock Congress, Şanlıurfa, Turkey, 25 - 27 April 2018, pp.4
2018
2018Optimızation of Cheese Whey for Production Microbial Substances
Özer E. , Kesenkaş H.
1st International GAP Agriculture and Livestock Congress, Şanlıurfa, Turkey, 25 - 27 April 2018, pp.550
2017
2017Mihaliç Peyniri Üretiminde Farklı Starter Kültür Kombinasyonları Kullanımı Üzerine Bir Araştırma
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
10. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, Turkey, 9 - 11 November 2017, pp.202
2017
2017Efficacy of Fermented Milks in Controlling Helicobacter Pylori Infection.
ÖZER E. , ÜNAL G. , FENDERYA S. , AKALIN A. S.
2nd International Balkan Agriculture Congress, Tekirdağ, 16 - 18 May 2017
2017
2017Secondary Metabolites Produced by Penicillium roqueforti in Blue Cheeses
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
2nd International Balkan Agriculture Congress, 16 - 18 May 2017
2017
2017Antimicrobial Properties of Essential Oils and Their Potential Applications in Milk and Dairy Products,
Özer E. , Kara H. H.
MESMAP-3, Girne, Cyprus (Kktc), 13 - 16 April 2017
2017
2017Microbiological and Sensory Characteristics of Probiotic Ice Cream Fortifıed with Dietary Fibres
ÖZER E. , KINIK Ö. , KESENKAŞ H., DİNKÇİ N. , ÜNAL G., AKALIN A. S.
3rd Mediterranean Symposium on Medicinal and Aromatic Plants, 13 - 16 April 2017
2016
2016The Effect of Using Different Starter Culture Combinations on Some Properties of Mihaliç Cheese
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
Uluslararası Hayvansal Gıdalar Kongresi, 10 - 13 November 2016
2016
2016Functional components in cheese whey
ÖZER E. , ÜNAL G. , AKALIN A. S.
International Congress on Food of Animal Origin, Girne, Cyprus (Kktc), 10 November 2016, pp.298
2016
2016Süt Ürünleri Üretiminde Somatik Hücrelerin Önemi:Farklı Bir Bakış
ÖZER E. , ÜNAL G. , KESENKAŞ H. , AKALIN A. S.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Turkey, 5 - 07 October 2016, pp.78
2016
2016Süt Endüstrisinde Su-Enerji Kullanımı ve Atık Yönetimi
KESENKAŞ H. , ÖZER E.
Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, Turkey, 5 - 07 October 2016, pp.208
2015
2015Characteristic packaging materials and ripening methods of traditional Turkish cheeses
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
3rd International Symposium on Traditional Foods from adriatic to Caucasus, 1 - 04 October 2015
2015
2015Süt Ürünlerinin Korunmasında Bakteriyosinler
KESENKAŞ H. , ÖZER E.
5. Gıda Güvenliği Kongresi, 7 - 08 May 2015
2014
2014Bioactive Components in Sheep Milk
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
25th International Scientific- Experts Congress on Agriculture and Food Industry, Çeşme, Turkey, 25 - 27 September 2014, pp.208
2014
2014Geographical Indications and Rural Development in the EU - Cheese Sector.
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
25th International Scientific- Experts Congress on Agriculture and Food Industry, Çeşme, Turkey, 25 - 27 September 2014, pp.209
2014
2014Non-Starter Lactic Acid Bacteria and Cheese Quality
KESENKAŞ H. , ÖZER E.
25th International Scientific- Experts Congress on Agriculture and Food Industry, Çeşme, Turkey, 25 - 27 September 2014, pp.45
2014
2014Gıda ve İçecek Üretiminde Geleneksel Biyoteknoloji
AKAN E., YERLİKAYA O. , ÖZER E. , KINIK Ö.
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana, Turkey, 17 April 2014
2014
2014Coğrafi İşaretleme ve Geleneksel Peynirlerimiz
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Adana, Turkey, 17 - 19 April 2014, pp.48-51
2013
2013Sporcu İçeceklerinin Üretiminde Serum Proteinlerinin Yeri
Yerlikaya O. , Özer E. , Kınık Ö.
8. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Turkey, 07 November 2013
2013
2013Gıda Artıklarından Değerli Bileşenlerin Geri Kazanılmasında Kullanılan Geleneksel ve Gelişmekte Olan Teknolojiler
AÇU M., ÖZER E. , KESENKAŞ H. , KINIK Ö.
8. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Turkey, 7 - 09 November 2013, pp.93
2013
2013Psikrofil Bakterilerin Çiğ Süt ve Süt Ürünleri Kalitesine Etkisi
ÖZER E. , KESENKAŞ H. , YERLIKAYA O. , KINIK Ö.
8. Gıda Mühendisliği Kongresi, Ankara, Turkey, 7 - 09 November 2013, pp.170
2013
2013Production of Probiotic Fresh White Cheese Using Co-culture with Streptococcus thermophilus
YERLİKAYA O. , ÖZER E.
The 2nd. International Symposium on "Traditional Foods from Adriatic to Caucasus", Struga, Macedonia, 24 October 2013
2013
2013A Real Artwork: Mihaliç Cheese
DİNKÇİ N. , ÖZER E. , KESENKAŞ H.
The 2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Struga, Macedonia, 24 - 26 October 2013, pp.92
2013
2013The Cheese Discovered by Chance: Koponesti
Özer E. , Kesenkaş H. , Dinkçi N.
2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Struga, Macedonia, 24 - 26 October 2013, pp.97
2013
2013Properties of Winter Yoghurt Made from Cow and Goat Milk
Akbulut N., Kesenkaş H. , Karagözlü C. , Yerlıkaya O. , Akpınar A., Özer E.
2nd International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Struga, Macedonia, 24 - 26 October 2013, pp.136
2012
2012Tüketici sağlığı ve Duyusal Özellikleri Bakımından Silajla Beslemenin İnek Sütüne Etkileri
ÖZER E. , KESENKAŞ H.
11. Gıda Kongresi, Hatay, Turkey, 10 - 12 October 2012, pp.227
Supported Projects
2021 - 2023
2021 - 2023Mihaliç Peynirinde Gözenek Oluşumunun Görüntü İşleme Tekniği Kullanılarak Değerlendirilmesi ve Diğer Kalite Kriterleri ile İlişkilendirilmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
Kesenkaş H. (Executive) , Özer E. , İnal C., Uysal H. R.
2017 - 2021
2017 - 2021KEFİR ÜRETİMİNDE PEYNİRALTI SUYU PROTEİN KONSANTRESİ VE BİFİDOBACTERİUM LACTİS KULLANIMININ ÜRÜNÜN FİZİKOKİMYASAL VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ
Project Supported by Higher Education Institutions
ÖZER E. (Executive) , DİNKÇİ N. , ÜNAL G. , AKALIN A. S.
2016 - 2019
2016 - 2019Yoğurt Üretiminde Farklı Kültür Tipinin ve Buğday Lifi Kullanımının Ürün Özelliklerine Etkisi
Project Supported by Higher Education Institutions
AKALIN A. S. (Executive) , KESENKAŞ H. , DİNKÇİ N. , ÜNAL G. , ÖZER E. , AKDENİZ V.
2015 - 2018
2015 - 2018ÜZÜMSÜ MEYVE TOZU KULLANIMININ PROBİYOTİK YOĞURDUN DUYUSAL ÖZELLİKLERİNE VE İN VİTRO GASTROİNTESTİNAL SİNDİRİM KOŞULLARINDAKİ ANTİOKSİDAN AKTİVİTESİNE ETKİSİ
Project Supported by Higher Education Institutions
ÜNAL G. (Executive) , ÖZER E. , AKALIN A. S.
2014 - 2018
2014 - 2018Farklı Üretim Tekniklerinin Kış Yoğurtlarının Bazı Özelliklerine Etkisi
Project Supported by Higher Education Institutions
Akbulut N.(Executive), Karagözlü C. , Kesenkaş H. , Yerlikaya O. , Akpınar A., Özer E.
2012 - 2016
2012 - 2016Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayısı ve Malondialdehit Miktarı Arası İlişkinin Belirlenmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
Özer E. , Yerlikaya O., Kesenkaş H. (Executive) , Kınık Ö.
2011 - 2015
2011 - 2015Probiyotik Dondurma Üretiminde Diyet Lifi Kullanımının Ürün Özelliklerine Etkisi
Project Supported by Higher Education Institutions
Akalın A. S. (Executive) , Kesenkaş H. , Dinkçi N. , Ünal G. , Özer E.
2013 - 2014
2013 - 2014E.Ü.Z.F.SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ PİLOT SÜT İŞLETMESİ ÜRETİM OLANAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ
Project Supported by Higher Education Institutions
KAVAS G. (Executive) , ÖZER E. , YERLİKAYA O.
2013 - 2014
2013 - 2014Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Pilot Süt İşletmesi Üretim Olanaklarının İyileştirilmesi
Project Supported by Higher Education Institutions
Kavas G. (Executive) , Yerlikaya O. , Özer E. , Akpınar A., Açu M.
2009 - 2013
2009 - 2013FARKLI ÜRETİM TEKNİKLERİNİN KIŞ YOĞURTLARININ BAZI ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ.
Project Supported by Higher Education Institutions
AKBULUT N. (Executive) , KESENKAŞ H. , YERLİKAYA O. , ÖZER E. , KARAGÖZLÜ C.
Scientific Refereeing
November 2016
November 2016