Prof.

ŞÜKRAN ÇAKLI


Faculty of Fisheries

Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü

İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı

Biography

1966 yılında Nazilli’ de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de bitirdi. 1987 yılında Ege Üniversitesi Su Ürünleri Y.O’ dan “Su Ürünleri Mühendisi” olarak mezun oldu. Mezun olduktan sonra yaklaşık bir yıl süre ile İzmir’ de bulunan özel bir su ürünleri işleme tesisinde çalıştı. “Su Ürünleri İşleme Teknolojisi” konusundaki ilk pratik mesleki deneyimlerini bu tesis de elde etmiştir. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi A.B.D’ da başladığı yüksek lisans eğitimini 1991 yılında; doktora eğitimini ise 1994 yılında tamamlamıştır. 1991 yılından itibaren E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi’ nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1995’de Yardımcı Doçent, 1998’de Doçent ve 2004 yılında Profesör ünvanlarını aldı. Su Ürünleri Mühendisi olarak ülkemizin ilk bayan Profesör ünvanına sahiptir. 2004 yılından beri Batı Avrupa Balık Teknoljistleri Birliği (WEFTA)’ nde Türkiye ulusal temsilcilik görevini yapmaktadır. Uzmanlık alanları; Su Ürünleri İşleme Teknikleri; Kalite Kontrolü; ve Endüstriyel HACCP Programı, Balıkçılık Yan Ürünlerini Değerlendirme uygulamarıdır. Yurt içinde ve yurt dışında yayınlanan bir çok bilimsel eseri bulunmaktadır. Bir çok ulusal ve uluslararası proje de yürütücü olarak görev almıştır. Halen, E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Su Ürünleri İşleme Teknolojisi A.B.D’da çalışmakta ve 1995 yılından itibaren A.B.D Başkanlığı görevine devam etmektedir.  Eylül 2016-Mart 2017 tarihleri arasından Su Ürünleri Fakültesi’ne Dekan vekili olarak atanmıştır. Evli ve iki çocuk annesidir. Almanca ve İngilizce bilmektedir

Education Information

1991 - 1994

1991 - 1994

Doctorate

Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Turkey

1988 - 1990

1988 - 1990

Postgraduate

Ege University, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri, Turkey

1983 - 1987

1983 - 1987

Undergraduate

Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Turkey

Dissertations

1994

1994

Doctorate

Doğadan avlanan ve ağ kafeslerde yetiştirilen çipura (Sparus Aurata L., 1758) balıklarının et kalitesi üzerine bir araştırma

Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü

Foreign Languages

B2 Upper Intermediate

B2 Upper Intermediate

German

B1 Intermediate

B1 Intermediate

English

Research Areas

Agricultural Sciences, Seafood, Seafood Processing Technologies

Academic Titles / Tasks

2004 - Continues

2004 - Continues

Professor

Ege University, Faculty Of Fisheries, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü

1998 - 2004

1998 - 2004

Associate Professor

Ege University, Faculty Of Fisheries, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü

1995 - 1998

1995 - 1998

Assistant Professor

Ege University, Faculty Of Fisheries, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü

1991 - 1995

1991 - 1995

Research Assistant

Ege University, Faculty Of Fisheries, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü

Managerial Experience

1996 - Continues

1996 - Continues

Head of Department

Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Su Ürünleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi Bölümü

2016 - 2018

2016 - 2018

Dean

Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi

2013 - 2016

2013 - 2016

Member of the Senate

Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi

2007 - 2010

2007 - 2010

Fakülte Yönetim Kurulu Üyesi

Ege Üniversitesi, Su Ürünlleri Fakültesi, Su Ürünlleri Avlama Ve İşleme Teknolojisi

Courses

Undergraduate

Undergraduate

Su Ürünleri İşleme Tenolojisi 2

Doctorate

Doctorate

Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Mühendislik ve Fizibilite Çalışmaları

Doctorate

Doctorate

Denizel Fonksiyonel Gıdalar

Undergraduate

Undergraduate

Su Ürünlerinde Kalite Kontrol

Undergraduate

Undergraduate

Su Üürnlerinde Kalite Kontrol 1

Undergraduate

Undergraduate

Bitkisel Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

Postgraduate

Postgraduate

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1

Postgraduate

Postgraduate

Su Ürünleri Kalite Kontrol Analiz Yöntemleri

Postgraduate

Postgraduate

Su Ürünleri İşleme Endüstrilerinde HACCP Uygulamaları

Doctorate

Doctorate

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 2

Undergraduate

Undergraduate

SURİMİ VE SURİMİYE DAYALI ÜRÜN TEKNOLOJİSİ

Postgraduate

Postgraduate

Su Ürünleri Sanayiiinde Risk ve Analiz Yöntemleri

Undergraduate

Undergraduate

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1

Doctorate

Doctorate

Mollusca ve Crustacea Türleri İşleme Teknolojisi

Advising Theses

Articles Published in Journals That Entered SCI, SSCI and AHCI Indexes

2016

2016

Influence of sous-vide cooking on physical, chemical, sensory and microbiological quality in deep water pink shrimp (Parapenaeus longirostris)

CADUN A., ÇAKLI Ş. , DINCER T., SEN E. B.

JOURNAL OF FOOD SAFETY AND FOOD QUALITY-ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE, vol.67, no.2, pp.47-53, 2016 (Journal Indexed in SCI) identifier

2015

2015

Textural acceptability of prepared fish sausages by controlling textural indicators

Dinçer M. T. , Çaklı Ş.

TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES, vol.39, pp.364-368, 2015 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2013

2013

Effects of multiple freezing and refrigerator thawing cycles on the quality changes of sea bass (Dicentrarchus labrax)

Baygar T., Alparslan Y., ÇAKLI Ş.

IRANIAN JOURNAL OF FISHERIES SCIENCES, vol.12, no.2, pp.289-300, 2013 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2012

2012

Growth of Listeria monocytogenes as Affected by Thermal Treatments of Rainbow Trout Fillets Prepared with Liquid Smoke

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş.

TURKISH JOURNAL OF FISHERIES AND AQUATIC SCIENCES, vol.12, no.2, pp.285-290, 2012 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2012

2012

Quality and Shelf-Life Assessment of Pasteurized Trout Soup During Refrigerated Storage

Tolasa Ş. , Cakli S. , Kisla D. , Dincer T.

JOURNAL OF AQUATIC FOOD PRODUCT TECHNOLOGY, vol.21, pp.321-329, 2012 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2012

2012

Effect of Modified Atmosphere Packaging on Quality and Shelf Life of Salted Bonito (Sarda sarda)

ÇAĞLAK E., ÇAKLI Ş. , KILINÇ B.

JOURNAL OF AQUATIC FOOD PRODUCT TECHNOLOGY, vol.21, no.3, pp.206-221, 2012 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2011

2011

Effect of Soy Protein Isolate and Wheat Fiber on the Texture and Freeze-Thaw Stability of Lean Fish Mince

TOLASA Ş. , ÇAKLI Ş. , Cadun A., SEN-YILMAZ E. B.

JOURNAL OF ANIMAL AND VETERINARY ADVANCES, vol.10, no.23, pp.3179-3187, 2011 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2011

2011

Lipid Oxidation and Omega 3 Fatty Acid Retention in Salmon and Mackerel Nuggets during Frozen Storage

TOLASA YILMAZ Ş. , LEE C., ÇAKLI Ş.

Journal Of Aquatic Food Product Technology, vol.20, pp.172-182, 2011 (Journal Indexed in SCI Expanded) identifier identifier

2010

2010

Amino Acids and Fatty Acid Composition Content of Fish Sauce

Dıncer T. , Çaklı Ş. , Kılınç B. , Tolasa S.

JOURNAL OF ANIMAL AND VETERINARY ADVANCES, vol.9, pp.311-315, 2010 (Journal Indexed in SCI) Creative Commons License identifier identifier

2010

2010

Textural and Sensory Properties of Fish Sausage from Rainbow Trout

Dıncer T. , Çaklı Ş.

JOURNAL OF AQUATIC FOOD PRODUCT TECHNOLOGY, vol.19, pp.238-248, 2010 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2010

2010

Physical and Oxidative Stabilization of Omega 3 Fatty Acids in Surimi Gels

TOLASA YILMAZ Ş. , ÇAKLI Ş. , LEE C.

Journal Of Food Science, vol.75, pp.305-310, 2010 (Journal Indexed in SSCI) identifier identifier identifier

2010

2010

Comparison of proximate and fatty acid composition of the flesh of wild and cultured fish species

Dincer T. , ÇAKLI Ş. , Cadun A.

ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE, vol.61, no.1, pp.12-17, 2010 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2009

2009

Comparison of Retail Marinated Shrimp Products Available in German Market According to Physical Parameters

CADUN A., SCHUBRING R., Cakli S.

JOURNAL OF ANIMAL AND VETERINARY ADVANCES, vol.8, no.12, pp.2568-2570, 2009 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2009

2009

EFFECTS OF PHOSPHATES TREATMENT ON THE QUALITY OF FROZEN-THAWED FISH SPECIES

Kılınç B. , Çaklı Ş. , Dincer T. , Cadun A.

JOURNAL OF MUSCLE FOODS, vol.20, pp.377-391, 2009 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2009

2009

Quality of marinated shrimps: Influence of treatment, recipe and species characterised by physical measurements

CADUN A., ÇAKLI Ş. , SCHUBRING R.

ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE, vol.60, no.1, pp.30-35, 2009 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2008

2008

Shelf life of new culture specie (Diplodus puntazzo) in refrigerator

ÇAKLI Ş. , KILINÇ B. , DINCER T. , TOLASA Ş.

JOURNAL OF MUSCLE FOODS, vol.19, no.3, pp.315-332, 2008 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2008

2008

Quality changes of sardine (sardina pilchardus) patties during refrigerated storage

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş. , Tolasa Ş.

JOURNAL OF FOOD QUALITY, vol.31, no.3, pp.366-381, 2008 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2008

2008

Microbiological, chemical and sensory assessment of mussels (Mytilus galloprovincialis) stored under modified atmosphere packaging

CAGLAK E., ÇAKLI Ş. , KILINÇ B.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.226, no.6, pp.1293-1299, 2008 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2008

2008

Screening for antibiotic residues in the trout by the Four Plate test, Premi test and ELISA test

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.226, no.4, pp.795-799, 2008 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2007

2007

Chemical composition and biometrical measurements of the Turkish Sea urchin (Paracentratus Lividus, Lamarck, 1816)

DINCER T. , Cakli S.

CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION, vol.47, no.1, pp.21-26, 2007 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2006

2006

Comparison of the shelf lifes of map and vacuum packaged hot smoked rainbow trout (Onchoryncus mykiss)

Cakli S. , Kilinc B. , Dıncer T. , Tolasa Ş.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.224, pp.19-26, 2006 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2006

2006

Nutriment content comparison of the new culture species brown meagre (Sciaena umbra)

Cakli S. , Dincer T. , Cadun A., Saka S. , Firat K.

ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE, vol.57, pp.80-84, 2006 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2006

2006

Chemical, microbiological and sensory changes associated with fish sauce processing

Kilinc B. , Cakli S. , Tolasa S. , Dincer T.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.222, pp.604-613, 2006 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2006

2006

Nutriment content comparison of the new culture species brown meagre Sciena umbra

ÇAKLI Ş. , DİNÇER M. T. , CADUN A., SAKA Ş. , FIRAT M. K.

Archive für Lebensmittelhygiene,, 2006 (Journal Indexed in SCI Expanded)

2005

2005

Chemical, enzymatical and textural changes during marination and storage period of sardine (Sardina pilchardus) marinades

Kilinc B. , Cakli S.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.221, no.6, pp.821-827, 2005 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2005

2005

A study about the marination of clam (Ruditapes decussatus) and its shelf life

ÇAKLI Ş. , KILINÇ B. , Cadun A., DİNÇER M. T. , Tolasa Ş. , ÇAĞLAK E.

ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE, vol.56, no.6, pp.128-131, 2005 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2005

2005

Determination of astaxanthin and canthaxanthin in salmonid

Toasa S. , Cakli S. , OSTERMEYER U.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.221, no.6, pp.787-791, 2005 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2005

2005

Quality characteristics of wild and cultured common dentex (Dentex dentex, Linnaeus, 1758)

Caklı S. , Dıncer T. , Cadun A., Fırat K. , Saka S.

ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE, vol.56, pp.104-108, 2005 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2005

2005

Production and quality of fish fingers from different fish species

CAKLI S. , TASKAYA L., Kisla D. , CELIK U. , ATAMAN C., CADUN A., et al.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.220, pp.526-530, 2005 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2005

2005

The determination of the shelf-life of pasteurized and non-pasteurized sardine (Sardina pilchardus) marinades stored at 4 degrees C

Kilinc B. , Cakli S.

INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, vol.40, no.3, pp.265-271, 2005 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2004

2004

Determination of carotinoids in different commercial salmon samples

TOLASA S., Cakli S. , OSTERMEYER U.

ARCHIV FUR LEBENSMITTELHYGIENE, vol.55, no.3, pp.63-66, 2004 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2004

2004

Determination of the lead and cadmium burden in some northeastern Atlantic and Mediterranean fish species by DPSAV

CELIK U. , Cakli S. , OEHLENSCHLAGER J.

EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, vol.218, no.3, pp.298-305, 2004 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2004

2004

Bestimmung der Carotinoide verschiedenen handelsüblichen Lachsproben

TOLASA YILMAZ Ş. , OESTERMEYER U., ÇAKLI Ş.

Archiv Fur Lebensmittelhygiene, vol.55, pp.63-66, 2004 (Journal Indexed in SSCI) identifier identifier

2000

2000

The lysosomal enzyme activities of fresh, cooled, frozen and smoked salmon fish species (Onchorhyncus keta and Salmo salar)

REHBEIN H., Cakli S.

TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES, vol.24, no.2, pp.103-108, 2000 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

2000

2000

The Lysosomal Enzyme Activities İn The Fresh, Cold, Frozen and Smoked Salmon Species

REHBEIN H., ÇAKLI Ş.

TURKISH JOURNAL OF VETERINARY SCIENCES, vol.24, pp.103-108, 2000 (Journal Indexed in SCI Expanded)

1999

1999

Bazı Su Ürünlerinde Proteolitik Enzim Aktiviteleri ( Katepsin D ve Kazein Test )

ÇAKLI Ş.

TURKISH JOURNAL OF VETERINARY SCIENCES, vol.23, pp.385-390, 1999 (Journal Indexed in SCI Expanded)

1999

1999

Proteolitic enzyme activities in some fishery products (catepsin D and casein test)

Cakli S.

TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES, vol.23, no.4, pp.385-390, 1999 (Journal Indexed in SCI) identifier identifier

Articles Published in Other Journals

2015

2015

Effects of Fibers on the Quality of Fish Patties Stored at (0-4ºC)

Yünlü A. , Çaklı Ş. , Kışla D. , Dinçer M. T. , Erdem Ö. A.

Journal of Food and Health Science, vol.1, pp.211-219, 2015 (Refereed Journals of Other Institutions) Creative Commons License

2014

2014

Effects of Different Thawing Methods on the Freshness Quality of Fish

DİNÇER M. T. , YÜNLÜ A. , ÇAKLI Ş. , TOLASA YILMAZ Ş.

SU URUNLERI DERGISI, vol.26, pp.253-256, 2014 (Journal Indexed in ESCI)

2013

2013

KARİDESLERDE MELENOSİS (KARA BENEK) GELİŞİMİ (1)

ÇAKLI Ş.

Su Dünyası, vol.1, pp.26, 2013 (National Non-Refereed Journal)

2011

2011

Determination of Shelf Life of Fried and Boiled Frog Meat Stored in Refrigerator at 3.2±1.08°C

Çaklı Ş. , Kışla D. , Yünlü A. , Dinçer M. T. , Çağlak E.

Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, vol.26, no.2, pp.115-119, 2011 (Journal Indexed in ESCI)

2011

2011

Effects of Soy Protein Isolate and Wheat Fiber on the Freeze-Thaw Stability of Lean Fish Mince

Tolasa Yılmaz Ş. , Çaklı Ş. , Yünlü A. , Şen Yılmaz E. B.

Journal Of Animal And Veterinary Advances, vol.10, pp.3179-3187, 2011 (Other Refereed National Journals)

2006

2006

The Quality Changes of Trout (Oncorhynchus mykiss W., 1792) Fillets with Vegetable Topping during Frozen Storage (-18 oC)

Tokur B., ÇAKLI Ş. , Polat A.

E.U. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, vol.23, pp.345-350, 2006 (National Refreed University Journal)

2004

2004

Marinat Teknolojisi

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, vol.21, pp.153-156, 2004 (National Refreed University Journal)

2004

2004

Kabuklu Su Ürünleri Artıklarının Endüstriyel Alanda Değerlendirilmesi

Çaklı Ş. , Kılınç B.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, vol.21, pp.145-152, 2004 (National Refreed University Journal)

2004

2004

The Proximate Composition and Profile of Fatty Acids of The Most Consumed Meat Types in Turkey

ÇAKLI Ş. , TASKAYA L., Maleki M.

Advances in Food Sciences, no.26, pp.21-25, 2004 (Refereed Journals of Other Institutions)

2004

2004

Su Ürünlerinin Modifiye Atmosferde Paketlenmesi

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, vol.21, pp.349-353, 2004 (National Refreed University Journal)

2003

2003

Quality Changes of Fish Burger From Rainbow Trout During Refrigerated Storage

Taşkaya L., Çaklı Ş. , Kışla D. , Kılınç B.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, vol.20, pp.147-154, 2003 (National Refreed University Journal)

2003

2003

Quality Changes of Sardine (Sardina pilchardus W.,1792) During Frozen Storage

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş. , KIŞLA D.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, vol.20, pp.139-146, 2003 (National Refreed University Journal)

2001

2001

Paketleme Tekniklerinin Balık Ve Kabuklu Su Ürünleri Mikrobiyal Florası Üzerine Etkileri

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, pp.279-291, 2001 (National Refreed University Journal)

2001

2001

Surimi Teknolojisi

ÇAKLI Ş. , Duyar H. A.

E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol.18, pp.255-269, 2001 (National Refreed University Journal)

1996

1996

Su Ürünlerinde Histamin Zehirlenmesi

Türker S., ÇAKLI Ş. , Taşkaya L.

Gıda Teknolojisi, vol.1, pp.57-63, 1996 (National Non-Refereed Journal)

1995

1995

Çipura Sparus Aurata L 1758 Balıklarının Kas Etlerinde Yağ Dağılımı Ve Yağ Asit Kompozisyonu Üzerine Bir Araştırma

ÇAKLI Ş. , ÇELİK U.

Veterinerlik Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol.19, pp.97-107, 1995 (Other Refereed National Journals)

1995

1995

Su Ürünlerindeki Biyojen Aminler

ÇAKLI Ş. , TASKAYA L.

E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol.12, pp.375-387, 1995 (National Refreed University Journal)

1995

1995

Balık Yağlarının Yağ Asit Kompozisyonu ve n-3 HUFA;ların Balık Yetiştiriciliğindeki Önemi

ÇAKLI Ş.

E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, vol.12, pp.159-169, 1995 (National Refreed University Journal)

1991

1991

Türkiye’de Defne Yaprağı (Lüfer Yavrusu) Avı ve Sonuçları Üzerinde Bir İnceleme

Alpbaz A., Temelli B., ÖZDEN O. , ÇAKLI Ş. , Unal G. F.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, vol.8, pp.202-207, 1991 (National Refreed University Journal)

Refereed Congress / Symposium Publications in Proceedings

2018

2018

Microbiological Qualities of Fermented Fish Sucuks Made by Different Fish Species

KILINÇ B. , ÇAKLI Ş.

II. International Fisheries Symposium IFSC 2018, Girne, Cyprus (Kktc), 4 - 08 November 2018, pp.44-46

2017

2017

PUFFER FISH: TO EAT OR NOT TO EAT?

ÇAKLI Ş. , şen yılmaz e. b.

International Symposium on Pufferfish, bodrum, Turkey, 13 - 14 October 2017, pp.54

2017

2017

Pufferfish Processing

ÇAKLI Ş. , şen yılmaz e. b.

International Symposium on Pufferfish, Muğla, Turkey, 13 - 14 October 2017, pp.53 Creative Commons License identifier identifier identifier

2017

2017

TETRODOTOXIN POISONING IN MARINE BIOTA

şen yılmaz e. b. , ÇAKLI Ş.

International Symposium on Pufferfish, Muğla, Turkey, 13 - 14 October 2017, pp.60

2017

2017

Review: Production of Protein Hydrolysates from Freshwater Fish Processing Co-Product

ÇAKLI Ş. , ŞEN YıLMAZ e. b.

I st International Symposium on Limnology and Freshwater Fisheries, 4 - 06 October 2017

2017

2017

Purification and Characterization of Trypsin from Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) viscera

ÇAKLI Ş. , ŞEN YıLMAZ e. b.

I st International Symposium on Limnology and Freshwater Fisheries, 4 - 06 October 2017

2016

2016

FISH PROTEIN HYDROLYSATES PROXIMATE COMPOSITION AMINO ACID COMPOSITION ANTIOXIDANT ACTIVITIES AND APPLICATIONS

Çaklı Ş. , Demirtaş Erol N., Erdem Ö. A.

46th WEFTA Conference West European Fish Technologists’ Association, Split, Croatia, 12 - 14 October 2016 Creative Commons License identifier identifier identifier

2015

2015

Antioxidant properties of protein hydrolysates from marine by products

Çaklı Ş. , Arzu Burcu Y., Demirtaş Erol N., Erdem Ö. A.

5th Trans-Atlantic Fisheries Technology conference (45th WEFTA meeting), Nantes, France, 12 - 15 October 2015

2015

2015

Evaluation of lemongrass essential oil on the reduction of Listeria monocytogenes in artificially contaminated ready to eat food

EVREN BURCU Ş. Y. , ÇAKLI Ş. , KİTİYA V.

5th Trans-Atlantic Fisheries Technology conference (45th WEFTA meeting), Nantes, France, 12 - 15 October 2015, pp.81

2015

2015

Reduction of sodium content of European anchovy (Engraulis encrasicolus) marinade with replacement of NaCl by KCl

Demirtaş Erol N., Erdem Ö. A. , Yavuz A. B. , Çaklı Ş.

TAFT 2015 5th Trans-Atlantic Fisheries Technology conference (45th WEFTA meeting), Nantes, France, 12 October 2015, pp.67

2015

2015

Enzimatik ve Fermentatif Protein Hidrolizatı.

ÇAKLI Ş. , YAVUZ A. B.

18. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, İzmir, Turkey, 01 September 2015, pp.450

2015

2015

Determination of Trypsin in İnternal Organs of Fish Species

ÇAKLI Ş. , YÜNLÜ A. , TOLASA YILMAZ Ş.

Seafood Expo Global&Seafood Processing Global, Brüksel, Belgium, 21 - 23 April 2015

2014

2014

Balık Sosis

DİNÇER M. T. , ÇAKLI Ş.

Ege Ar-Ge & Teknoloji Günleri ArEge 3 Patent, İzmir, Turkey, 11 December 2014

2013

2013

Elektronik Dilin Su Ürünlerinde Uygulamaları ve Potansiyeli

Erdem Ö. A. , Demirtaş Erol N., Çaklı Ş.

17. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, İstanbul, Turkey, 1 - 03 September 2013

2013

2013

USING ELECTRONIC NOSE FOR DETERMINATION QUALITY OF VACUUM PACKAGED CULTURED EUROPEAN SEABASS Dicentrarchus labrax

Erdem Ö. A. , Tolasa Yılmaz Ş. , Çaklı Ş. , Yavuz A. B.

THE FIRST INTERNATIONAL FISHERIES SYMPOSIUM IN NORTHERN CYPRUS, Girne, Cyprus (Kktc), 24 - 27 March 2013

2011

2011

Sardalya (Sardina pilchardus) Kıymasının ve Köftesinin Reolojik ve doku özellikleri

Erdem Ö. A. , Çaklı Ş. , Dinçer M. T.

16. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Antalya, Turkey, 25 October 2011, pp.223

2010

2010

Oyster (Crassostrea gıgas) Quality Evaluation Using Machine Vision and Electronic Nose. Seafood safety/Microbiology and Quality

Gürer L., Balaban M., Taşkaya L., ÇAKLI Ş.

61st Pacific Fisheries Technologists Conference, Seattle, Washington, United States Of America, 21 February 2010

2009

2009

Effect Of Milk Protein Concentrate And Caffeic Acid On Lipid Oxidation And Textural Properties İn Sardine Mince During Chilled Storage

TOLASA YILMAZ Ş. , ÇAKLI Ş. , YÜNLÜ A.

3rd Joint Trans-Atlantic Fisheries Technology Conference (39th Wefta Meeting And 54st Atlantic Fisheries Technology Conference), Copenhagen, Denmark, 15 September 2009, pp.106

2009

2009

Balık Salamı Üretimi’

DİNÇER M. T. , ÇAKLI Ş. , YÜNLÜ A. , ŞEN YILMAZ E. B.

15. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Rize, Turkey, 01 September 2009, pp.187

2008

2008

Effects of fibers on the quality of pre cooked fish fingers stored at 0 4 C

Yünlü A. , Çaklı Ş. , Kışla D. , Erdem Ö. A.

39th WEFTA Meeting, Florence, ITALY, Florence, Italy, 17 - 19 September 2008

2008

2008

A view into EPA and DHA from the point of different health topics for consumers

ALTINELATAMAN C. , ÇELİK U. , ÇAKLI Ş.

1st International Congress of Seafood Technology(ICST), İzmir, Turkey, 18 May 2008, pp.106-107

2008

2008

Effects of different catching methods on the quality of annular seabream during ice storage

YÜNLÜ A. , KIŞLA D. , DİNÇER M. T. , ÇAKLI Ş. , LÖK A.

1st International Congress of Seafood Technology(ICST), İzmir, Turkey, 18 May 2008, pp.183-186

2008

2008

Sensory Evaluation and Texture Properties of Dietary Fiber and Spices Added Surimi From Nemipterus Spp

DİNÇER M. T. , YÜNLÜ A. , ŞEN E. B. , Taşkaya L., ÇAKLI Ş.

1st International Congress of Seafood Technology(ICST), İzmir, Turkey, 18 May 2008, pp.70-72

2008

2008

Utilization of rainbow trout (Onchorhyncus mykiss) as fish patties from fish wastes

Erdem Ö. A. , Çaklı Ş. , Kışla D. , Dinçer M. T.

1st International Congress of Seafood Technology(ICST), İzmir, Turkey, 18 May 2008, pp.150-152

2008

2008

Shelf Life Differences of Fish Sausages Using Single and Double Pasteurization Techniques

DİNÇER M. T. , ÇAKLI Ş. , KIŞLA D.

1st International Congress of Seafood Technology(ICST), İzmir, Turkey, 18 May 2008, pp.166-168

2008

2008

Shelf-Life Determination of Sea Bass in Spawning Period at Refrigerated Storage

Kışla D. , Taşkaya L., Yıldırım Ş. , Yünlü A. , Dinçer M. T. , Çaklı Ş.

1st International Congress of Seafood Technology(ICST), İzmir, Turkey, 18 May 2008, pp.69

2006

2006

Physical stabilization of omega-3 fatty acids in surimi gel

TOLASA YILMAZ Ş. , LEE C., ÇAKLI Ş.

36 WEFTA Meeting (2.TAFT), Quebec, Canada, 29 October 2006, pp.174

2006

2006

Traditional Fish and Fishery Products of Turkey’

ÇAKLI Ş. , YÜNLÜ A. , DİNÇER M. T.

36 WEFTA Meeting (2.TAFT), Quebec, Canada, 29 October 2006, pp.83

2003

2003

Su Ürünlerinde Minimal İşleme Teknikleri’, 1. Ulusal Gıda ve Beslenme Kongres

ÇAKLI Ş. , YÜNLÜ A. , DİNÇER M. T.

1. Ulusal Gıda ve Beslenme Kongresi, İstanbul, Turkey, 29 September 2003, pp.53

2001

2001

State Of The Sector Of Seafood Processing Technology In Turkey

ÇAKLI Ş.

Technological Developments In Fisheries. Workshop, İzmir, Turkey, 19 May 2001

1999

1999

Su Ürünlerinde Mikrobiyal Kökenli Bozulmalar ve Önleme Yöntemleri

Çaklı Ş. , Kışla D.

Avlama Teknolojisi ve Balıkçı Gemileri Sempozyumu, İzmir, Turkey, 20 - 22 October 1999, pp.30

1998

1998

The Situation of Sea Products Processing Companies in The Aegean Region of Turkey

EMİROĞLU D. , ÇAKLI Ş. , TOLON M. T.

Aquaculture and Water: Fish Culture Shellfish Culture And Water Usage, Aquaculture Europe 98, Bordeaux, France, 7 - 10 October 1998

1997

1997

Ton Balığı Konserveleri ve Dondurulmuş Karideslerde SO2'nin Kantitatif Tayini

ÇAKLI Ş. , ALTINELATAMAN C. , Duyar H. A.

IX. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Isparta, Turkey, 17 September 1997

1997

1997

Ekonomik Kabuklu Su Ürünlerinin Kondüksiyon İndeksleri ve Kimyasal Komposizyonları

Hindioğlu A., ÇAKLI Ş. , Serdar S. , Duyar H. A.

II. Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi. Workshop&, İstanbul, Turkey, 06 March 1997

1997

1997

İzmir’de Tüketime Sunulan Dondurulmuş Su Ürünlerinin Kimyasal Kompozisyonu, Fiziksel ve Kimyasal Kalite Kontrolü

ÇAKLI Ş. , Taşkaya L., ÇELİK U.

II. Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi. Workshop’97, İstanbul, Turkey, 06 March 1997

1997

1997

Su Ürünleri İşleme Teknolojisindeki Gelişmeler ve Türkiye'nin Durumu

ÇAKLI Ş. , Varlık C.

II. Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi. Workshop'97, İstanbul, Turkey, 06 March 1997

1997

1997

Türkiye’ deki ekonomik kabuklu su ürünlerinin kondüsyon indeksleri ve kimyasal kompozisyonları

HİNDİOĞLU A. , ÇAKLI Ş. , SERDAR S. , DUYAR H.

II. Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Workshop’97, İstanbul, Turkey, 06 March 1997, pp.1

1996

1996

An investigation on the meat quality of Cultured and Wild Gilthead Seabream (Sparus aurata).

ÇAKLI Ş. , Alpbaz A.

Seabass and Seabram Culture and Prospects (International Workshop), Verona, Italy, 16 October 1996, pp.249

1996

1996

The effect of enrichment on the fatty acid composition of Artemia salina, collected Tuzla salt area, İzmir, Turkey

LÖK (HiNDİOĞLU) A. , ÇAKLI Ş. , ALPBAZ A.

nternational Workshop on “Seabass and Seabream Culture: problems and prospects”,, Verona, Italy, 16 October 1996, pp.1

1996

1996

The Effects of Enrichment On The Fatty Acid Composition of Artemia salina

Hindioğlu A., ÇAKLI Ş. , Alpbaz A.

Seabass and Seabream Culture Problems And Prospects, Verona, Italy, 16 October 1996

1991

1991

Ege Bölgesinde Su Ürünlerini Dondurma Teknikleri

ÇAKLI Ş.

Eğitiminin 10. Yılında Su Ürünleri Sempozyumu, İzmir, Turkey, 12 November 1991

Books & Book Chapters

2017

2017

Su Ürünleri Tüketimi, Sağlığımıza Etkisi ve Tazelik Kriterleri

DİNÇER M. T. , ÇAKLI Ş.

in: İzmir Balıkçılığı, H. Tuncay Kınacıgil, Zafer Tosunoğlu, Şükran Çaklı, Erhan Bey , Hakan Öztürk, Editor, izmir Biiyiikehir Belediyesi Kiiltii.r Hizmetleri, İzmir, pp.231-247, 2017

2012

2012

Seafood Processing in Turkish Fisheries

ÇAKLI Ş. , YÜNLÜ A.

in: The State of the Turkish Fisheries, Tokac A*. Gücü A. C*, Öztürk B*, Editor, Seba Digital Baskı Ve Matbacılık Turizm San. Tic. Ltd., İzmir, pp.309-316, 2012

2007

2007

Su Ürünleri İşleme Teknolojisi 1

ÇAKLI Ş.

Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 2007

2006

2006

Seasonal Variation of Proximate and Fatty Asid Class Composition of Wild and Cultured Brown Meagre (Sciena umbra), a New Species for Aquaculture

ÇAKLI Ş. , DİNÇER M. T. , YÜNLÜ A. , SAKA Ş. , FIRAT M. K.

in: Seafood Research from Fish to Dish, J.B. Luten, C. Jacobsen, K. Bekaert, A. Sæbø, J. Oehlenschläger,, Editor, Wageningen Academic Hunter House Publishers, Inc., Wageningen, pp.468-477, 2006

Expert Reports

2015

2015

Su Ürünleri Enzimleri ve Enzimlerin İşleme Endüstrisinde Kullanım Olanakları

ÇAKLI Ş.

Su Ürünleri Dergisi (Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences), 2015 (Other Refereed National Journals)

2015

2015

Nisin ve Su Ürünleri

ÇAKLI Ş.

Su Ürünleri Dergisi (Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences), 2015 (Other Refereed National Journals)

Supported Projects

2017 - 2020

2017 - 2020

ÇİPURA İÇ ORGANLARINDAN TRİPSİN ELDESİ VE KARAKTERİZASYONU

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive) , USLU G.

2014 - 2017

2014 - 2017

Enriching Fishers Knowledge Skills and Competences

EU Supported Other Project

Çaklı Ş. , Dinçer M. T.

2007 - 2009

2007 - 2009

SARDALYE BALIĞINDAN SURİMİ YAPIMI VE KALİTESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

2004 - 2006

2004 - 2006

ISISAL İŞLEMLERİN SU ÜRÜNLERİ ETLERİNİN BESİNSEL KOMPOZİSYONUNA ETKİSİ

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

2003 - 2006

2003 - 2006

AHTAPOTUN (OCTOPUS VULGARIS,) DONDURARAK DEPOLAMA PERIYODUNDA KALITE KARAKTERISTIKLERI

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

2003 - 2006

2003 - 2006

PIŞIRME YÖNTEMLERININ SU ÜRÜNLERI ETLERININ KIMYASAL KOMPOZISYONU ÜZERINE ETKISI.

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

2002 - 2006

2002 - 2006

DENIZ KESTANESENIN KIMYASAL KOMPOSIZYONU VE IŞLEME TEKNOLOJISI ÜZERINE BIR ÇALIŞMA

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

2002 - 2005

2002 - 2005

ÇIMÇIM KARIDESTEN MARINAT YAĞIMI VE RAF ÖMRÜ ÜZERINE BIR ÇALIŞMA

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive) , YÜNLÜ A.

2002 - 2004

2002 - 2004

SARDALYA BALIĞINDAN MARINAT ÜRETIMI VE KALITE KONTROL ÜZERINE BIR ÇALIŞMA

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

2001 - 2004

2001 - 2004

SARDALYA BALIĞINDA MARİNAT ÜRETİMİ VE RAF ÖMRÜ ÜZ.ARŞ

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

1996 - 1998

1996 - 1998

TÜRKİYEDE SATIŞA SUNULAN SU ÜRÜNLERİNİN BESİN KOMPOZİSYONU

Project Supported by Higher Education Institutions

ÇAKLI Ş. (Executive)

Patent

2012

2012

Balık Sosis Üretimi

Patent

Registered / Approved, The Invention Registration Number: TR 2009 02207 B , Initial Registration;

Activities in Scientific Journals

2004 - 2016

2004 - 2016

Journal of Fisheries and Aquatic Sciences

Committee Member

2001 - 2014

2001 - 2014

Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi

Advisory Committee Member

Memberships / Tasks in Scientific Organizations

2004 - Continues

2004 - Continues

WEFTA

Member

Scientific Refereeing

July 2017

July 2017

International Journal of Food Science and Technology

SCI Journal

May 2017

May 2017

International Journal of Food Science and Technology

SCI Journal

April 2017

April 2017

Aquaculture

SCI Journal

April 2017

April 2017

MedPub Journals.

Journal Indexed in SSCI

December 2002

December 2002

Turkish Journal of Veterinary Animal Sciences

National Scientific Refreed Journal

December 2002

December 2002

Project Supported by Higher Education Institutions



Edit Congress and Symposium Activities

2016

2016

46.WEFTA

Attendee

Split-Croatia

2016

2016

SEAFOOD EXPO

Attendee

Brussels-Belgium

2015

2015

18. Su Ürünleri Sempozyumu

Session Moderator

İzmir-Turkey

2015

2015

5. TAFT

Attendee

Nantes-France

2014

2014

43.WEFTA

Attendee

Bilbao-Spain

2013

2013

42. WEFTA

Attendee

Tromso-Norway

2011

2011

16. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu

Session Moderator

Antalya-Turkey

2011

2011

41. WEFTA

Attendee

Gothenburg-Sweden

2010

2010

40. WEFTA

Attendee

İzmir-Turkey

2010

2010

2. ICST

Attendee

Alaska-United States Of America

2009

2009

3. TAFT

Attendee

Kobenhavn-Denmark

2009

2009

XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu

Session Moderator

Rize-Turkey

2008

2008

38. WEFTA

Attendee

Florence-Italy

2008

2008

ICST

Attendee

İzmir-Turkey

2007

2007

37. WEFTA

Attendee

Lisbon-Portugal

2007

2007

XIV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu,

Session Moderator

Muğla-Turkey

2006

2006

TAFT 2006

Attendee

Montreal-Canada

2005

2005

35th WEFTA MEETING

Attendee

Antwerp-Belgium

2004

2004

34TH WEFTA

Attendee

Lübeck-Germany

2003

2003

TAFT 2003

Attendee

Reykjavik-Iceland

2003

2003

Balık ve İnsan Sağlığı Semineri

Invited Speaker

İzmir-Turkey

2002

2002

Su Üürnleri İleri İşlem Teknikleri Semineri

Invited Speaker

İzmir-Turkey

2002

2002

FISH INTERNATIONAL

Attendee

Bremen-Germany

1997

1997

IX. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu

Attendee

Isparta-Turkey

1997

1997

Su Üürnlerinde Kalite Kontrol ve Uygulaması Hizmetiçi Eğitim Semineri

Invited Speaker

İzmir-Turkey

1997

1997

II. Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Workshop’97

Session Moderator

İstanbul-Turkey

1994

1994

FISH INTERNATIONAL FAIR

Attendee

Bremen-Germany

1993

1993

SEAFOOD EUROPA

Attendee

Utrecht-Netherlands

Citations

Total Citations (WOS): 1401

h-index (WOS): 20

Jury Memberships

May-2018

May 2018

Appointment Academic Staff

Akdeniz Üniveristesi Doçentlik - Akdeniz Üniversitesi

January-2018

January 2018

Appointment Academic Staff

Yalova üniversitesi - Armutlu M.Y.O

June-2017

June 2017

Associate Professor Exam

2017 Kasım - Muğla Sıtkı Kocaman niversitesi

Scientific Research / Working Group Memberships

2015 - Continues

2015 - Continues

European network for algal-bioproducts (EUALGAE)

http://eualgae.eu/working-groups/wg-3/

ESSEM COST Action ES1408, Ireland