Spirulina platensis (Cyanophyceae) Mikroalg'inin Büyümesine ve Bazı Biyokimyasal Özelliklerine Sıcaklığın Etkisi.


Creative Commons License

Koru E. , Cirik S.

Su Ürünleri Dergisi (EgeJFAS), cilt.20, no.1, ss.419-422, 2003 (Hakemli Üniversite Dergisi)

  • Cilt numarası: 20 Konu: 3
  • Basım Tarihi: 2003
  • Dergi Adı: Su Ürünleri Dergisi (EgeJFAS)
  • Sayfa Sayısı: ss.419-422

Özet

Mavi-yeşil alg Spirulina platensis (=Arthrospira), yoğun üretime uygun, fitoplanktonik bir organizmadır. Protein, karetenoid, fikosiyanin ve klorofil gibi pigmentleri, vitamin ve yağları içerdiğinden, insan gıdası ve beslemede alternatif bir gıda olarak kullanılır. Çalışmada, laboratuar koşullarında S. platensis’in 2000 lux. ışık şiddetinde ve 28°C’den 45°C’ye kadar olan sıcaklıklarda büyümesi ve metabolizmanın etkilenmesi araştırıldı. Sıcaklık arttırılarak filamentlerin morfolojisindeki, büyümesindeki, makromoleküler yapısındaki, yağ ve yağ asitleri içeriklerindeki değişimler araştırıldı. Su sıcaklığı 43°C olduğunda, protein içeriğinde %20 gibi önemli bir azalma, yağlarda %45 ve karbonhidratta %32 artma gözlendi. S. platensis’in yoğun üretiminde biyokimyasal özelliklerinin ve büyümenin 35°C sıcaklıkta en uygun olduğu saptandı.