SU URUNLERI DERGISI, cilt.18, ss.523-528, 2001 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)
Bu çalışmada; gıda, ilaç, boya ve kozmetik sanayiinde kullanılan ve dünyada ticari
olarak üretilen bir alg olan Spirulina platensis’in 3 farklı şuşu kullanılmıştır. Bunlar; S.
platensis -Tulear suşu (Madagaskar) Afrika, S. platensis- Parachas suşu (Peru) Güney
Amerika, S. platensis M2 suşu (Chad) Afrika dır. Bu suşlar, Mayıs-Kasım 1998 ayları
arasında açık hava havuzlarında kültüre alınmış ve hasat dönemine kadar büyümeleri, ölüm
fazına geçişte gösterdikleri direnç, kontaminasyona karşı dayanıklılıkları ve hasat
kolaylıkları bakımından karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda en iyi büyüme gösteren
ve en dirençli suşun M2 suşu olduğu saptanmıştır. Spirulina kültürlerinde en fazla
kontaminasyon oluşturan alg Chlorella olmakla birlikte M2 suşunun Chlorella
kontaminasyonu bakımından da en dirençli suş olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca S. platensis
M2 suşunun diğerleri ile karşılaştırıldığında en termotolerant suş olduğu ve Türkiye- Ege
Bölgesi iklim koşullarına diğer suşlara oranla daha iyi uyum sağladığı görülmüştür. M2
suşunu Parachas suşu takip etmiş, Tulear suşu ise en dayanıksız suş olarak bulunmuştur