Turkiye Entomoloji Dergisi-Turkish Journal Of Entomology, cilt.34, ss.545-555, 2010 (SCI Expanded İndekslerine Giren Dergi)
Çalışmalar organik tarım ilke ve yöntemlerine göre 2005–2008 yılları arasında,
Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi (İzmir)’ne ait polietilen örtülü seralarda yürütülmüştür.
Seraların yan ve çatı havalandırmaları böcek tülü ile kapatılmıştır. Her biri iki dönem
olmak üzere kış yetiştiriciliği olarak marul (cv. Paris Island) (2005-2006) ve ilkbahar
yetiştiriciliği olarak domates (cv. Gökçe) (2006-2007) ve hıyar (cv. Sardes) (2007-2008)
üretimi yapılmıştır. Serada zararlı yönetimi amacıyla, kültürel önlemlerin uygulanmasına
bitkiler dikilmeden önce başlanmıştır. Yabancı otlar ve bitkisel artıklar üretim
dönemlerinde seradan dikkatlice uzaklaştırılmıştır. Bütün üretim döneminde sarı
yapışkan tuzaklar kullanılmıştır. Zararlı olarak thripsler, kırmızıörümcekler, yaprakbitleri,
ve yaprak galerisinekleri görülmüştür. Zararlılarla ilgili haftalık gözlemler yapılmış ve
zararlıların yoğunluğu kaydedilmiştir. Her üç bitkide de beyazsinekler sorun olmamıştır
ve yaprak galerisinekleri, galerili yaprakların elle toplanarak seradan uzaklaştırılması ve
sarı yapışkan tuzaklar sayesinde yoğunluklarını arttıramamışlardır. Marul ve domatesin
tüm üretim dönemleri ile hıyarın birinci üretim dönemlerinde yaprakbitlerine
rastlanmamıştır. Ancak, ikinci hıyar üretim döneminde kırmızıörümcekler ve thripsler
başta olmak üzere yaprakbitlerine rastlanmış ve bu zararlılar kükürt ve arapsabunu
uygulamaları ile baskı altına alınmaya çalışılmıştır. Elde edilen verim değerleri dikkate
alındığında, bölgemizde zararlıları kontrol altında tutarak örtüaltında organik marul,
domates ve hıyar yetiştiriciliği yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
Experiments according to principles and methods for organic agriculture were
conducted at Ege University Faculty of Agriculture (İzmir) between 2005 and 2008 in
polyethylene (PE)-covered greenhouses. Side and roof ventilation of greenhouses were
covered with insect net. Lettuce (cv. Paris Island) (2005-2006) was grown in two winter
periods, tomato (cv. Gökçe) (2006-2007) and cucumber (cv. Sardes) (2007-2008) were
grown in two spring growing periods for each. Cultural methods for pest management
were applied before seedling transfer. Weeds and plant remains were removed carefully
during production cycles regularly. Yellow sticky traps were used during growing periods.
Observations were made once a week to monitor the pests. Thrips, aphids, leafminers
and spider mites were observed as pests. Population of whiteflies was not high enough
to damage plants and leafminers were not important because of removal of the damaged
leaves and yellow sticky traps in all three plant cultures. Aphids did not cause any
damage in all two growing periods of lettuce and tomato and first growing period of
cucumber. However, notable damages of spider mites, thrips and aphids were
encountered in second production period and they were suppressed by application of
potassium soap and sulfur. As a conclusion, yield data obtained in all growing seasons
showed that organic lettuce, tomato and cucumber production could be realized under
greenhouse conditions when the pests are under control in our region.