Akademik Gıda, cilt.17, ss.439-443, 2019 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)
Aflatoksinler, Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus ve Aspergillus nomius gibi küfler tarafından üretilen, gerek
insanlar gerekse hayvanlarda toksik etkiler gösteren maddelerdir. Bu maddeler, uygun sıcaklık ve nem koşullarında
çeşitli bitkisel ürünlerde ve tahıllarda oluşabilmektedir. Aflatoksinlerin süt ve ürünlerinde en sık rastlanan türü
aflatoksin M1’dir. Bu çalışmada aflatoksinlerle ilgili genel bilgiler, aflatoksin M1’in toksisitesi, süt ve ürünlerine geçiş
yolları, süt ve ürünlerinde aflatoksin M1 düzeyinin azaltılması ve çeşitli süt ürünlerindeki miktarları gibi konular
incelenmiştir.
Aflatoxins are produced by fungi including Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus and Aspergillus nomius, and they
are toxic to both humans and animals. These substances may occur in various crops and cereals under suitable
temperature and moisture conditions. The type of aflatoxin most commonly found in milk and dairy products is
aflatoxin M1. In this study, general information about aflatoxins, the toxicity of aflatoxin M1, various ways of its
transition into milk and dairy products, reduction of aflatoxin M1 level in these products, and its presence in various
dairy products are discussed.