ASMA BİYOTEKNOLOJİSİ ALANINDA GELİŞMELER


Çakır Aydemir B. , Ergül A.

TURKTOB dergisi, cilt.24, no.1, ss.12-14, 2017 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)

  • Cilt numarası: 24 Konu: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: TURKTOB dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.12-14

Özet

Üzüm (Vitis vinifera L) farklı iklim ve toprak koşullarına adaptasyonundan dolayı dünyada yaygın yetiştirilirken değişik tüketim (şarap, sofralık, kuru üzüm, pekmez gibi ülkesel ürünler) şekilleri sayesinde önemli bitki türlerinin başında gelmektedir. Günümüzde bağcılık, filoksera (Phylloxera vastatrix radicicola) böceğine dayanıklı Amerikan asma anaçları üzerine aşılı Vitis vinifera L. bağcılığı şeklinde yapılmaktadır.

Asmada biyoteknolojik çalışmalar 1990’lı yılların başında başlatılmış olup bu çalışmaların esasını gen kaynaklarının tanımlanması, yeni üzüm ve anaç çeşitlerinin geliştirilmesi, genom-fonksiyonel genom bilimi ve doku kültürü-gen aktarımı araştırmaları oluşturmaktadır. Günümüzde ıslah konusunda yürütülen çalışmalara paralel olarak hücrenin moleküler mekanizmasını ve genom–fenotipik özellikleri ilişkilendiren araştırmalar ön planda yer almaktadır. Bu amaçla DNA bölgelerinde aynı anda yüksek baz okuma hacimli yeni nesil DNA dizileme teknolojileri ile genom dizilemesi yapılmış, dizi analizi verileri bir araya getirilerek tüm araştırmacıların kullandığı üzüm referans genomu oluşturulmuştur (Jaillon et al. 2007). Bu veriler hem genlerin, proteinlerin vb. karakterizasyonu (genom bilimi) hem de bunların üzümün özelliklerini oluşturmadaki rollerini (fonksiyonel genom bilimi) belirlemeyi kolaylaştırmıştır.