Türkiye'nin ilk yerli ve milli canlı yemi üretildi Giriş:25 Mayıs 2018 10:00


KORU E.

Diğer, ss.1, 2018

  • Basım Tarihi: 2018
  • Sayfa Sayıları: ss.1

Özet

Ege Üniversitesi bilim insanları üniversite-sanayi işbirliği ile Türkiye’nin ilk yerli ve milli Artemia balık yemini üretti.

Ege Üniversitesi bilim insanları üniversite-sanayi işbirliği ile Türkiye'nin ilk yerli ve milli Artemia balık yemini üretti. Su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli besinlerden biri olan ve kilosu 50 ile 150 dolar arasında ithal edilen Artemia'nın yerli popülasyonun geliştirilmesi için başlatılan çalışmalar meyvesini verdi.Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Binbir Gıda A.Ş. arasında 2013 yılında balık yemi olarak kullanılan eklem bacaklı Artemia'nın üretilmesi amacıyla bir protokol imzalandı. Protokolün hayata geçirilmesiyle 2 yıllık bir fizibilite çalışması sonucu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üretim ruhsatı alan Türkiye'nin tek Artemia üretim işletmesi Binbir Gıda Tarım Ürünleri A.Ş. Sasalı-Çiğli Çamaltı Tuzlası'nda açıldı. İlerleyen yıllarda ürün haline gelme sürecini tamamlayan Artemia, 2018 yılında özellikle akvaryumculuk sektöründeki canlı yem ihtiyacına hitap edebilen ilk yerli yem olarak tüketime sunuldu.