Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol.6, no.2, pp.45-52, 2020 (National Refreed University Journal)
Deniz yosunları yüksek miktarda protein, yağ asitleri ve mineral maddeler içermektedir. Makro
alglerin biyokimyasal içerikleri tür, ışık, sıcaklık vb. koşullara bağlı olarak değişir. Tuzluluk ve
sıcaklık koşullarına bağlı olarak Ege Denizi, makro algler bakımından yüksek tür çeşitliliğine
sahiptir. Bu çalışmada Ege Denizi İzmir Körfezi kıyılarında seçilen istasyonlardaki su sıcaklığı en
düşük 10,1ºC, en yüksek 25,1ºC, pH değerleri ise 7,8-8,1 aralığında ölçülmüştür. İzmir Körfez
kıyılarında 12 adet makro alg türü; Yeşil Alglerden Ulva rigida, Ulva lactuca, Ulva compressa,
Chaetomorpha linum, Kırmızı alglerden Gracilaria verrucosa, Gracilaria gracilis, Laurancia
papillosa, Laurencia obtusa, Corallina officinalis ve Kahverengi alglerden Cystoseira barbata,
Cystoseira crinita, Halopteris scoparia tespit edilmiştir. İzmir Körfezi kıyılarından toplanan makro
alg türleri gölgede oda sıcaklığında (25°C) kurutulup toz haline getirilerek analizler yapılıncaya
kadar 20°C'de karanlık ortamda muhafaza edilmiştir. Örneklerdeki pigmentler (klorofil-a ve toplam
karotenoid) spektrofotometrik yöntem ile analiz edilmiştir. Toplam karoten miktarı en yüksek
Chaetomorpha linum (Chlorophyta) türünde 0,532±0,01 mg/g olarak tespit edilmiştir. En düşük
toplam karoten miktarı ise Ulva lactuca’da 0,020±0,002 mg/g ölçülmüştür. Klorofil- a miktarı en
yüksek Chaetomorpha linum (Chlorophyta) türünde 0,319±0,008 mg/g tespit edilirken, en düşük
Gracilaria verricosa türünde 0,034±0,0003 mg/g ve Laurencia obtusa türünde 0,035±0,004 mg/g
değeriyle ölçülmüştür. Makro alg türleri yüksek düzeyde pigment değerlerine sahiptir. Bu çalışmada
elde ettiğimiz veriler doğrultusunda İzmir Körfezi’ndeki bazı makro alg türlerinin pigment
kaynağının ekonomik değerleri ortaya çıkarılmıştır.