Narda Bitmeyen Tehlike; Meyve iç çürüklüğü


Creative Commons License

Tosun N. , Sürer İ., Coşkun R., Albeyoğlu N. A.

Harman, cilt.6, ss.2-7, 2018 (Hakemsiz Dergi)

  • Cilt numarası: 6 Konu: 70
  • Basım Tarihi: 2018
  • Dergi Adı: Harman
  • Sayfa Sayıları: ss.2-7

Özet

NARDA BİTMEYEN TEHLİKE: MEYVE İÇ ÇÜRÜKLÜĞÜ


Nar ihracatının en büyük sorunlarında biri ise, farklı patojenlerin neden olduğu meyve iç çürüklüğü hastalığıdır. Ülkemizde nar hastalıklarına karşı ruhsatlı bitki koruma ürünlerine bakıldığında sadece narda kahverengi leke hastalığına karşı ruhsatlı preparatlar bulunmaktadır. İhracat yönelik baktığımızda başlıca sorunumuz meyve iç çürüklüğü hastalığına neden olan etmenlerdir. Bu etmenler; Aspergillus niger, Alternaria sp., Botrytis sp., Penicillium spp.’dir. Yaş meyve ihracatımızda ilk üç sırada yer alan nar için büyük tehdit oluşturmaktadır. Hastalıkla bulaşık meyvelere dışarıdan bakıldığında sağlıklı görülmesine rağmen, bu meyveler kesildiklerinde içlerinin tamamen çürümüş olduğu görülmektedir. Bu meyveler sağlıklı meyvelerle görsel olarak karşılaştırıldıklarında hiçbir farkı bulunmadığı sadece diğer meyvelere göre daha hafif olduğu bilinmektedir. Meyve iç çürüklüğüne neden olan etmenler için önlemler alınmadığı takdirde bu hastalık bizim için önemli verim ve ihracat kayıplarına neden olmaya devam edecektir.