Deniz yetiştiriciliği yapılan bir bölgede mikroplankton tür çeşitliliği ve TRIX indekslerinde oluşan değişimler


Creative Commons License

Yurga L. , Koray T., Egemen Ö., Başaran A.

SU URUNLERI DERGISI, vol.22, no.1, pp.177-186, 2005 (National Refreed University Journal)

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 22 Issue: 1
  • Publication Date: 2005
  • Title of Journal : SU URUNLERI DERGISI
  • Page Numbers: pp.177-186

Abstract

Akuakültür ve özellikle kafes balıkçılığı Türkiye’de hızla gelişen bir sektördür.. Ancak, balık çiftliklerinin neden olabilecekleri ortamsal hasar ve ekolojik tahrip tam olarak bilinmemekte ve standardize yöntemlerle izlenmemektedir. Yoğun akuakültürel aktiviteler kıyısal bazı körfezlerde kirlenme ile çok belirgin bir paralellik sergilemekte ve turizmi olumsuz yönde etkilemektedirler. Bu çalışmada, denizdeki besin zincirinin ilk kademesi, mikroplanktonik tür çeşitliliği ve fiziko-kimyasal trofik indeks TRIX bir kafes balıkçılığı bölgesinde ortamsal hasarı tanımlamak için karşılaştırıldı. TRIX indeksinin kafesler çevresindeki ototrofik aktivitelerin değerlendirilmesi için çok verimli bir indeks olduğu ancak heterotrofi ve miksotrofi için duyarlı olmadığı ve PRIMER programındaki iyi bilinen biotik ve ekolojik indekslerce desteklenmesi gerektiği saptandı.